Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Blog

Ik ben Annika van der Vliet en heb een zelfstandige praktijk voor kinderoefentherapie in Woerden. Op ontwikkelingsachterstand.nl zal ik regelmatig schrijven over wat ik dagelijks meemaak in mijn werk met kinderen met een ontwikkelingsachterstand. https://www.beter-bewegen.com 


Hallo, omdat dit mijn eerste blog is voor ontwikkelingsachterstand.nl wil ik me graag eerst even voorstellen. Ik ben Annika van der Vliet en ik ben als zelfstandig Kinderoefentherapeut vanuit mijn eigen praktijk (Annika van der Vliet Kinderoefentherapie) werkzaam bij twee andere praktijken: voor de praktijk Balans in Bewegen op een reguliere basisschool in Den Haag en voor de praktijk Oefentherapie Krimpen werk ik op een speciaal basisonderwijs school in Rotterdam en in een gezondheidscentrum.

Kinderoefentherapie is een specialisatie van Oefentherapie Cesar en Mensendieck. Bij de behandeling van kinderen wordt, net als bij de algemene oefentherapie, aangesloten bij de dagelijkse vaardigheden, houdingen en bewegingen. Bij kinderen staat daarbij vooral spelen op de voorgrond.

Het werken met kinderen is mijn passie. Kinderen en ouders geven je veel waardering als ze vooruitgang ervaren in de ontwikkeling van zichzelf en hun kind.
Als Kinderoefentherapeut ben je bezig met spelenderwijs leren en betekenisvol oefenen. Hierdoor is het voor het kind altijd leuk en motiverend om te komen en heeft het kind ook zelf motivatie om het geleerde tijdens een behandeling thuis en op school toe te passen.

Ik vind het erg belangrijk dat een kind het naar zijn zin heeft tijdens een behandeling. Kinderen zien het als een half uur waar in ze mogen spelen en oefenen om beter te worden in het gene waar ze minder goed in zijn dan hun klasgenootjes. Kinderen die voor het eerst bij mij komen vragen vaak: “Juf, waarom kom ik hier eigenlijk?” Vaak leg ik dan uit dat ze het schrijven bijvoorbeeld moeilijk vinden en dat ze bij mij gaan leren om netjes te leren schrijven. Het kind zegt dan vaak: “Ja, dat klopt juf. Dat vind ik eigenlijk wel lastig, maar gelukkig ga ik er nu heel erg goed in worden!”

In de praktijk zie ik een breed scala aan kinderen. Het varieert van kinderen die hoogbegaafd zijn tot kinderen met een lage intelligentie tot kinderen met een gedragsaandoening, zoals PDD-NOS. Ik vind het werken met verschillende doelgroepen erg leuk. Het maakt je werk afwisselend. Zo ben ik werkzaam op een SBO school in Rotterdam Ommoord, waar de kinderen langzamer vooruit gaan dan kinderen op een reguliere basisschool. Sommige kinderen hebben namelijk op jonge leeftijd een hersenvliesontsteking gehad, waardoor ze zich minder goed hebben kunnen ontwikkelen.

Elke maand voeg ik bij mijn blog een ‘oefening’ toe zodat je thuis de motoriek van je kind kan stimuleren.

Oefening voor het versterken van en het leren opstrekken van de rug van je kind:

Benodigdheden:

– mat / handdoek

– bal

Uitvoering:

Ga op je buik op een mat of handdoek liggen. Pak een bal met twee handen beet. Til je armen en hoofd op van de grond. Probeer nu tien keer de bal over te rollen terwijl je je armen in de lucht houdt. Als je alleen bent, kun je de bal tegen de muur rollen.

Doe de opdracht drie keer. Succes!

foto kopie1

No Comments

Enroll Your Words

To Top