Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Rondvliegende ballen

Ik ben Annika van der Vliet en heb een zelfstandige praktijk voor kinderoefentherapie in Woerden. Op ontwikkelingsachterstand.nl zal ik regelmatig schrijven over wat ik dagelijks meemaak in mijn werk met kinderen met een ontwikkelingsachterstand.


Onderdelen van de motorische ontwikkeling: deel 3

De balvaardigheid

Om een bal te kunnen vangen moeten de ogen en handen kunnen samenwerken. Dit heet oog-handcoördinatie. Als de oog-handcoördinatie voldoende ontwikkeld is, kan een kind vangen, gooien, richten en mikken. Kinderen leren eerst om te vangen met twee handen. Als een kind 4 jaar is mag het een bal nog tegen het lichaam aan vangen. Als het vangen met twee handen wordt beheerst, leert het kind om met één hand te vangen. Bij veel sporten wordt de balvaardigheid getraind. Dit zijn sporten zoals korfbal, handbal en waterpolo. Een sport waarbij de oog-handcoördinatie een grote rol heeft, is bijvoorbeeld honkbal. Een voldoende oog-handcoördinatie is ook nodig bij handvaardigheidsopdrachten en het schrijven.

Ik zie in de praktijk wel eens kinderen die tijdens de gymles niet mee kunnen komen met de balvaardigheidsopdrachten. Zo was er een jongen die bang was voor ballen en daardoor niet mee wou doen met de gymles. We hebben samen de angst voor ballen verminderd door de bal als iets anders te benaderen. Door bijvoorbeeld de bal als trommel te gebruiken. Hierna zijn we voorzichtig tegen de bal gaan schoppen en de bal weg gaan rollen. Dit hebben we opgebouwd van over rollen, naar over stuiteren en uiteindelijk naar over gooien. De angst voor het voorwerp ‘bal’ was toen verdwenen. Alleen was deze jongen tijdens de gymles nog bang voor alle rondvliegende ballen. Ik heb met hem met verschillende ballen overgegooid om hem laten ervaren hoe verschillende ballen voelen en welke ballen er hard aanvoelen als de bal je lichaam raakt. Ook heb ik met hem geoefend hoe je ballen kan afweren. Zijn angst voor ballen was uiteindelijk verdwenen toen ik hem ook heb laten zien dat de meeste ballen geen pijn doen als ze tegen je aan komen. Daar voor heb ik de bal tegen mezelf aan gegooid (hij vond het hilarisch). De jongen heeft na de behandelingen het plezier in ballen hervonden en kon weer mee komen met de gymles.

Spelletjes om de balvaardigheid/oog-handcoördinatie te verbeteren

  • 1. Ringen werpen om paaltjes
  • 2. Ringen overgooien met een boogje. Probeer de ring met een mooi boogje naar je maatje te gooien. Als dit goed gaat kun je met twee ringen tegelijk gooien.
  • 3. Flessenvoetbal met je handen: probeer de fles van je tegenstander om te gooien met een bal. Probeer de fles van je tegenstander als eerst leeg te krijgen.
  • 4. Sjoelen
  • 5. Basketballen
  • 6. Seven up: probeer zonder foutjes alle 7 levels te halen
    1. 1 up: gooi 7 keer de bal tegen de muur en vang de bal zonder stuit
    2. 2 up: gooi 6 keer de bal tegen de muur en vang de bal met 1 stuit
    3. 3 up: gooi 5 keer de bal tegen de muur, klap 1 keer in je handen en vang de bal
    4. 4 up: gooi 4 keer de bal tegen de muur, klap 2 keer in je handen en vang de bal
    5. 5 up: gooi 3 keer de bal tegen de muur klap 3 keer in je handen en vang de bal
    6. 6 up: gooi 2 keer de bal tegen de muur, draai een rondje en vang de bal met een stuit
    7. 7 up: gooi 1 keer de bal tegen de muur, draai een rondje en vang de bal zonder stuit

No Comments

Enroll Your Words

To Top